fbpx

Затвор за незаконни превози искат от бранша, започват масови протести

Превозвачите в страната предприемат ефективни протестни действия срещу приетото от парламента вето на президента Румен Радев, с което отпадна криминализирането на незаконните превози.

За 24 часа от 00:00 ч. днес спират автобусите, които осъществяват междуселищни и международни превози. Градските линии, поети от частни фирми, няма да обслужват граждани от 9 до 11 часа.

Протестът е подкрепен и от таксиметровия бранш, който също спира работа днес.

По столичните булеварди „Ботевградско шосе“, „Цариградско шосе“ и „Царица Йоана“ минават колони от около 100 автобуса и близо 2000 таксиметрови автомобила за двучасов протестен митинг на площад „Батенберг“.

Основният мотив на държавния глава беше, че законодателната промяна не прави разлика между сивия сектор в бизнеса и т. нар. споделено пътуване.

Превозвачите обаче  настояват за връщане на текстовете в Наказателния кодекс, които предвиждаха до 10 г. затвор и отнемане на превозното стредство за нерегламентиран превоз.

Някои от браншовите организации в транспортния сектор заплашват, че ако текстовете не бъдат прегласувани, от 30 ноември ще спрат всички превози безсрочно.

„Без текстове за затвор, за нерегламентирания автомобил, минибус, автобус, без конфискация на нерегламентирания автомобил, минибус, автобус и затвор за шофьора му, няма как да се стигне до друго нещо. Това трябва да бъде прието.“ Тоза заяви пред БНР Кирил Ризов, председател на „Съюз такси”.

Според него трябва да се внесе допълнителна дефиниция за споделено пътуване, при което няма икономическа облага.

Технически винаги може да се докаже кога едно пътуване е споделено и кога не е, смята Ризов. Той е убеден, че след изчистването на текстовете, основно за споделеното пътуване, ще се стигне до единодушно гласуване в Народното събрание.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"