fbpx

Протести пред парламента, президентът с обръщение към нацията, депутатите от ГЕРБ напуснаха залата

Не съм във възторг, че съм в НС при тази обстановка, но както мен, така и вас, българските граждани са ни избрали, за да ги представляваме. Това напускане е показателно за липсата на диалог и защо хората са на улицата.

Това заяви президентът Румен Радев в началото на обръщението си към българския народ. Когато той застана на трибуната, парламентарните групи на ГЕРБ, на Обдинените патриоти и на „Воля“ напуснаха залата.

В дълбоката морална и институционална криза, в растящата дистанция между граждани и управляващи именно Народното събрание е институцията, която трябва да прояви отговорност за гражданския мир в България, продължи Радев.

Точно преди една година се обърнах от тази трибуна и говорих за необузданата корупция, неефективното управление, западане на образованието и здравеопазването, посочих пътища за тяхното решаване, каза още той.

Времето за промяна безпощадно изтича, така както младите българи към чужбина. Бягството няма да ви спаси, каза още президентът.

Нямаме друг път за излизане от блокажа на държавата освен мирния, освен нормалния политически акт на оставка, заяви държавният глава.

Той призова народните представители да не гласуват експертно правителство, нито промени в Изборния кодекс.

От рано тази сутрин протестиращи се събраха в т.нар. триъгълник на властта. И в този момент приждат хора, включително от страната, за да участват в обявеното Велико народно въстание. „Мафия“ и „Оставка“ са основните лозунги, които издигат протестиращите. Протести са обявени и в много градове извън страната. Хора са блокирали дори моста на река Велека в Синеморец с искане за оставка на правителството.

Първото заседание на парламента започна с химна на България, а след това продължи с химна на Европа. Депутатите от днес заседават в новата зала в бившия Партиен дом.

Председателят на НС Цвета Караянчева започна с прочитане на дневния ред – именение на Закона за подземните богатства, който е върнат от президента, промени на Изборния кодекс, прекратяване на пълномощията на председателя на ЦИК Стефка Стоева, която даде оставка.

Докато Цвета Караянчева четеше плана за дневен ред отвън напрежението ескалира в опит на протестиращите да пробият полицейския кордон.

След обръщението на президента, депутатите се върнаха в залата и заседанието продължи.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"