fbpx

Ескалация на кризата, ДПС предлага експертен кабинет след оставки на Борисов и Радев

ДПС излезе със свое предложение за преодоляване на ескалиращата криза – незабавни оставки на правителството и на президента Румен Радев и съставяне на експертен кабинет.

Министър председателят да бъде посочен от първата парламентарно представена политическа сила, а вицепремиерът – от най-голямата опозиционна партия.

В декларация по повод началото на новата пленарна сесия председателят на ДПС Мустафа Карадайъ обясни, че този експертен кабинет трябва да изпълни спешни антикризисни мерки и да организира честни и свободни избори.

Протести пред парламента, президентът с обръщение към нацията, депутатите от ГЕРБ напуснаха залата

За 10 години управление на ГЕРБ беше унищожена социалната, правовата и демократичната държава, заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова от парламентарната трибуна при откриване на новата парламентарна сесия.

Тя допълни, че ГЕРБ и Борисов са в тотална политическа изолация, борейки се за оцеляване.

Според Нинова този парламент има само една задача – машинно гласуване и разпускане. Тя е категорична, че БСП няма да участва и няма да подкрепи никакво правителство в рамките на това Народно събрание.

Полицейското „градче“, охраняващо парламента

Ние от ГЕРБ сме избрани да градим България, заяви в словото си Даниела Дариткова, председател на ПГ на ГЕРБ.

Продължават преговорите на ГЕРБ за събиране на 120 подписа за внасяне в парламента на проекта на нова Конаституция. Очаквам до края на деня да имаме 120 подписа, каза депутатът Тома Биков.

Лидерът на „Воля“ Веселин Марешки пък заяви, че няма да участват в събирането на подписите.

Междувременно все повече граждани се присъединяват към протеста в централната част на София. Има засилен трафик по магистралите „Тракия“  и „Хемус“ към столицата.

Забелязва се повишаване на напрежението сред протестиращите. Агресията спрямо полицейските служители ескалира, повече от 20 полицаи вече са пострадали, съобщи директорът на столичната полиция Георги Хаджийски. В отговор е използван лютив спрей срещу протестиращите.

Полицейските служители още сутринта бяха замеряни с яйца, домати, ябълки, лук. Няколко човека вече са задържани, включително хора, които са отнели щитове и палки от полицаите.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"