fbpx

Климатичните промени може да унищожат 30% от рибата в света

Ново проучване на WWF предупреждава, че много крайбрежни общности в развиващите се страни са изложени на сериозен риск в резултат от негативното въздействие на климатичната криза.

Докладът, озаглавен „Дребномащабният риболов в затоплящия се океан: изследване на адаптациите към климатичните промени“, показва, че в някои тропически райони рибната биомаса може да намалее с между 20 и 30 % до края на века, което ще се отрази пагубно върху доходите на милиони хора.

Фокусът попада върху Еквадор, Южна Африка и Филипините, където дребномащабният риболов играе ключова социо-икономическа роля и където ефектите от климатичните промени ще се усетят особено силно.

„Изменението на климата влияе негативно на голяма част от видовете, на които разчитат рибарите, включително сардина, аншоа и риба тон. Дори при най-благоприятния сценарий, когато глобалното затопляне бъде ограничено до 1.5° C, много видове остават изложени на риск да изгубят местообитанията си“, предупреждава Филип Канстингер, експерт в практика „Морета и океани“, WWF.

От XIX в. насам океанът е абсорбирал около 28% от въглеродния диоксид, произведен от човешка дейност и над 90% от топлината, която тя генерира.

До края на века киселинността на океана ще нараства 10 пъти по-бързо от общото окисляване през последните 55 милиона години.

Морските видове реагират на затоплянето на океана като се местят към по-студени и по-дълбоки води, отдалечавайки се от бреговата зона и към полюсите. Не всички видове обаче се движат с еднаква скорост и взаимоотношенията плячка-хищник постепено се променят.

Рибарите вече забелязват ефекта от промените в климата. Сред най-често цитираните наблюдения са необичайните температури на морската вода, намаляването на рибните запаси, промяната в разпространението на видовете и увеличаването броя на екстремните явления, като високи приливи, силни ветрове и морски горещи вълни.

Учените алармират, че необичайните проявления на климата ще станат по-чести и по-интензивни, което ще окаже значително въздействие върху крайбрежните екосистеми и хабитати, като причини висока смъртност при някои видове.

Кумулативният ефект от тези промени ще е особено опустошителен за кораловите рифове, които са дом на 25% от всички морски видове. Очакванията са, че до 2050 г. от тях ще оцелее едва 1%. Днес над една четвърт от рибарите разчитат на рифовете за своята прехрана.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"