fbpx

В „задния двор“ на страните – отличници по зелени решения

Уличното осветление в Осло се захранва от възобновяеми енергийни източници. За да се спестява енергия, „умните“ улични лампи светят по-слабо, когато няма минувачи. В норвежката столица, както и останалата част от страната, се гордеят със зелените си решения. Градският им транспорт също е изцяло задвижван от възобновяема енергия. Две трети от новите коли в града са електрически. Дори е създадена магистрала за пчели, разказва CNN в свой репортаж.

Има обаче един проблем – много голяма част от иновациите за защита на околната среда, с които Норвегия се гордее, са финансирани от пари, спечелени от нефт. Защото Норвегия, освен че е страна с много прогресивни идеи за климата, също така е огромен износител на твърди горива и няма намерение това да се промени в близкото бъдеще.

Норвегия не е единствената страна, която говори за устойчивост, докато в същия момент печели много пари от самия източник на климатичните промени. Великобритания ще бъде домакин на среща на високо равнище за климата по-късно тази година, като същевременно планира отварянето на нова мина за въглища. Канада, самопровъзгласен лидер в борбата срещу климатичните промени, използва пари от данъци за един обречен проект за нефтопровод.

Много държави произвеждат твърди горива въпреки отдадеността им в борбата срещу климатичните промени. Канада, Норвегия и Великобритания изпъкват в тази група, защото същевременно се представят за шампиони в борбата за климата.

Британското правителство твърди, че е една от топ държавите в света в борбата срещу промените в климата. Тези твърдения са верни, защото според международните споразумения всяка държава е отговорна за емисиите на парникови газове, произведени в собствената й територия. Това означава, че Великобритания, Канада, Норвегия, и други страни няма нужда да се притесняват за емисиите, отделени при изгаряне на техните горива, нефт и въглища и изнесени за други страни по света.

Изгарянето на твърди горива произвежда въглероден диоксид, който задържа слънчевата радиация в земната атмосфера, точно както стъклото задържа топлината в парник. Това причинява повишаване на температурата, което от своя страна води до екстремни промени в климата, топене на ледовете и повишаване на нивата на океаните.

Сметката е проста – колкото повече нефт изгаряме, толкова повече въглероден диоксид се отделя в атмосферата, причинявайки по-сериозен парников ефект.

Канада, Великобритания и Норвегия са си задали амбициозни цели – Великобритания и Канада са обещали да намалят териториалните си емисии до нула до 2050 г., а Норвегия иска да е въглеродно неутрална до 2030 г. Това означава, че ако не могат да елиминират изцяло вредните емисии, те ще ги компенсират като премахват въглероден диоксид от атмосферата, например чрез посаждане на повече дървета.

Но фактът, че се споменават само териториалните емисии е много важен. Например, вътрешните емисии на Норвегия за 2017 г. са били около 53 милиона тона. В същото време, емисиите произведени от Норвежки нефт и газ, изнесен за чужбина, достигат 470 милиона тона. Норвежкият министър на климата и околната среда заявява пред CNN, че емисиите от експорт на нефт и газ са за сметка на страните вносители и техните екологични цели. Той обаче твърди също, че Норвегия подкрепя преминаването от производството и използването на твърди горива към възобновяеми енергийни източници.

И въпреки че световните споразумения не могат да спрат държавите да изнасят твърди горива, правителствата ще трябва да се справят с друга, по-сериозна сила – гласоподавателите. Публичното мнение за климатичната криза се е променило в последните години, като виждаме все повече протести на природозащитници по улиците. Пример за това е Великобритания, където двама тийнейджъри обявиха 10-дневна гладна стачка против построяването на първата дълбока мина за въглища от 30 години насам. Построяването на мината бе одобрено въпреки обещанията на страната да спре горенето на въглища до 2025 г.

Джеймс Хансен, един от водещите учени в сферата на климата, написа лично писмо до премиера Борис Джонсън, в което го подканва да премисли плана, описвайки риска премиерът да бъде унизен и очернен от младите хора в страната. Писмото провокира Окръжния съвет на областта Кумбиря да приеме плана за преразглеждане, въпреки че вече три пъти той е бил одобряван от съветниците.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"