fbpx

„Северен поток 2“ може да тръгне през септември

„Северен поток 2“ ще бъде пуснат в експлоатация не по-рано от месец септември. Това заявява, цитиран от „Новости“, Игор Юшков, експерт във Фонда за национална енергетична сигурност на Русия. Коментарът му е по повод твърдения на украински източници, че проектът ще бъде завършен за 12 юни, когато се празнува Денят на Русия.

Юшков изтъква, че Северен поток 2 трябва да мине през четири етапа преди да бъде пуснат. Първо, трябва да завърши полагането на тръби в германски териториални води. Второ – да се дострои газопроводът в датския участък. Третият етап включва проверка на компресията, пускане по тръбите на буферен газ, изпитания на различните режими на работа на съоръжението. Едва в четвъртия стадий ще бъде комерсиалното пускане на газопровода, което ще стане не по-рано от септември, подчертава Юшков.

Този коментар идва на фона на засилващ се натиск от страна на САЩ срещу компаниите, участващи в строежа на „Северен поток 2“. Тези дни Полша и Украйна призоваха президента Байдън да използва всички средства, за да спре строежа на газопровода. САЩ твърдят, че той е политически инструмент на Русия и предлагат като най-доброто решение за Европа – американския втечнен газ. В същото време Москва изтъква, че газопроводът е проект, който е изцяло на икономическа основа.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"