fbpx

Как един австрийски ски курорт се подготви за бъдеще без сняг

Курортът Св. Корона в Австрия от десетилетия е известен като място за ски, но през декември 2015 г за първи път са били усетени ефектите от климатичната катастрофа. В този месец от годината, когато жителите на градчето типично се обличат с топли палта и плетени шапки, те трябвало да извадят от гардеробите късите панталонки поради 21-градусовите температури.

Карл Моргенбесер, бивш ски инструктор и настоящ директор на някога пълния ски курорт Св. Корона, помни топлото време през онази зима. Промените в климата повлияли на инвеститорите, които не искали да влагат парите си в развитието на ски туризъм в региона; публичните субсидии също спрели. Моргенбесер се замислил, че ако студените зими са на изчезване, курортът може да се пренасочи за работа в летния сезон, разказва в свой репортаж „Вашингтон пост“.

Първоначално, идеята за преобръщане на икономиката на градчето от зимна в лятна дестинация била посрещната с присмех. Една трета от австрийците карат ски, което прави спортът не само огромен източник на приходи, но и част от националната култура. Но видът на калните писти и липсата на сняг в началото на обикновено доходоносните Коледни празници накарали жителите да се съгласят с Моргенбесер. „Това ни доказа, че не можем да разчитаме вече на ските“, заявява един от тях. „В крайна сметка, това решение се оказа по-добро за нас.“

През последните пет години курортът Св. Корона е намерил успеха там, където стотици други малки ски курорти не са успели. Той се е превърнал от жертва на климатичните промени в пример за успех в адаптацията, служейки за образец на други селца и курорти, сгушени в Алпите.

През лятото на 2016 г., в Св. Корона били открити лятно трасе за тобогани, много приличащо на увеселително влакче, както и детски парк за велосипеди и места за катерене. През 2017 г. тези развлечения привлекли повече от 7000 клиенти. Това било достатъчно основание местната управа и 400-те постоянни жители на селцето да продължат с инвестициите за развитие на летен туризъм. Те направили още живописни пътеки за разходки, места за наемане на лодки в близкия язовир, както и огромна мрежа за планински велосипедизъм, с трасета, подходящи за всички възрасти и умения. През 2020 г., селцето е посетено от повече велосипедисти през лятото, отколкото скиори през зимата. Много от туристите са били от Виена и са избрали да почиват близо до дома по време на пандемията от коронавирус, вместо да пътуват до по-традиционни дестинации като Испания и Гърция.

Алпите, простиращи се на територията на шест Европейски държави, са не само най-населената планинска верига в света, но и най-посещаваната. Около 120 милиона туристи пътуват натам всяка година, много от които са примамени от големия брой ски курорти, намиращи се под снежните планински върхове.

Но през 60-те и 70-те години на миналия век, Алпите започнали да се затоплят два пъти по-бързо от средните нива за света. Оттогава, милиарди долари са вложени в технологии за производство на изкуствен сняг и инсталирането на оръдия за сняг по пистите, за да се осигури зимната приказка, която всички пристигащи туристи очакват. Въпреки тези усилия, ако климатът на Земята се затопли с още около 2 градуса, времето в около една-трета от курортите в Източните Алпи ще бъде прекалено топло и снегът, естествен или изкуствен, няма да може да се задържи.

Св. Корона предлага план за оцеляване и ски-индустрията забелязва това. Повече от 30 курорта от Австрия, Италия и Швейцария са изпратили делегации на разузнаване в селцето. В резултат, много курорти в Австрия, включително Фибербрюн, Залбах и Шладминг, започнали да преустрояват планинските си склонове за колоездене и други летни туристически забавления.

Предимствата на такъв тип диверсификация могат да се видят с прогресивната промяна в климата, но те станали пределно ясни с идването на пандемията, затварянето и забраните за пътуване. Франция и Германия не отвориха ски пистите си през тази зима, докато Швейцария и Австрия почти нямат чужди туристи. Така, курортите, които предлагат и други развлечения като пътеки за разходки, велосипедизъм, културни обекти и СПА центрове, се справят много по-добре с икономическите последствия от пандемията.

Освен като известен летен курорт, Св. Корона привлича туристи и с името си, тъй като е наречен на „патрона на пандемията“. Посетителите често искат снимка за спомен с табелата на града, а богомолци идват за молитва пред олтара на светеца.

Тази зима обаче била неочаквано снежна в Св. Корона и новият лифт, построен за велосипедисти през миналото лято, се използвал за обслужване на скиори. „Трябва да можем да се адаптираме към промяната в климата“, казва Моргенбесер. И въпреки че не иска да спекулира за бъдещето, той завършва с един прост съвет- „Никога не слагайте всичките си яйца в една кошница“.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"