fbpx

Под строг контрол газовите проекти в плановете за възстановяване

Европейският парламент одобри Механизма за възстановяване и устойчивост в размер на 672,5 млрд. евро, чиято цел е да помогне на държавите от ЕС да се справят с последиците от пандемията от COVID-19.

Потвърждава се и политическото споразумение, постигнато от лидерите на ЕС през декември, което запазва 37% от средствата за разходи и мерки, благоприятстващи климата, пише Euractiv.bg.

265 млрд. евро от общата сума ще бъдат предоставени за зеления преход под формата на безвъзмездни средства и заеми за страните от ЕС. Регламентът ще влезе в сила по-късно този месец.

Механизмът включва 312,5 милиарда евро безвъзмездни средства и 360 милиарда евро заеми и е предназначен да помогне на страните да се възстановят от пандемията и да подкрепи зеления и цифров преход.

Освен ресурсът, заделен за климатични мерки, 20% от сумата ще бъдат разпределени за дигитални разходи.

Става ясно, че отделените 37 процента за климата ще бъдат проследени с нова, хибридна методология, отчасти базирана на критерии, разработени съгласно таксономията на ЕС за зелени финанси, съобщава още Euractiv.bg.

Припомня се, че страните от ЕС трябва да представят своите национални планове за възстановяване на Европейската комисия за проверка най-късно до април. След като бъдат утвърдени от Комисията, страните ще имат срок до 2026 г. да ги приложат.

По време на дебата в Парламента е подчертано, че страните трябва да представят своите планове възможно най-скоро и да ратифицират своето решение, което позволява на Комисията да излезе на пазара и да финансира пакета за възстановяване.

Според португалското председателство Еврокомисията е в “интензивен диалог“ с държавите-членки за техните планове и е получила проекти от 19 държави. Осем страни – Люксембург, Холандия, Ирландия, Австрия, Литва, Полша, Малта и Естония – тепърва ще представят своите планове.

Съществуват и опасения, че някои от националните планове не са подложени на достатъчен обществен контрол. Според проучване на зелената неправителствена организация Bankwatch в 20 държави не е имало почти никакъв обществен контрол върху разработването на плановете или не са били обект на оценки на въздействието върху околната среда. Двете условия се изискват от законодателството на ЕС.

Едно от основните притеснения на екологичните групи е, че парите на ЕС ще отиват и за проекти за газ, възможност, която Еврокомисията не изключва.

Предложението на Зелените за изключване на всички инвестиции в изкопаеми горива не беше подкрепено от християндемократите и либералите в Европейския парламент, както и от националните правителства на страните от Централна и Източна Европа, които планират инвестиции в газ, за да могат премахнат поетапно въглищата.

Газът трябва да отговаря на критериите “не нанасяне на значителна вреда“, за да отговаря на условията за финансиране, което и позволява на газовите проекти за отопление да получават пари от ЕС.

Устойчивото възстановяване е предпоставката глобалното затопляне да се задържи под 1,5C градуса“, изтъква Бас Айкхаут, член на Зелените в Европарламент от комисията по околна среда.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"