fbpx

Барикадите ще бъдат премахнати, предупредиха от СДВР, промяната е неизбежна, успокоява Фандъкова

Барикадите ще бъдат премахнати, заяви директорът на СДВР старши комисар Георги Хаджиев.

В петък рано сутринта полиция разтури палатковите лагери, които блокираха три възлови кръстовища в София – „Орлов мост“, край Софийския университет и при т.нар. „триъгълник на властта“. По-късно бяха премахнати и блокадите в цялата страна.

Привечер обаче хиляди се събраха на „Орлов мост“ в София, разпънаха палатки и издигнаха своеобразни барикади с пейки, бетонени кашпи, кофи за боклук.

По информация на протестиращи жандармерията си е поставила срок до 10 август, понеделник да махне блокадите.

Няма как да бъде позволено основни възлови кръстовища да бъдат затворени и да се пречи на останалите граждани да се придвижват свободно, заяви старши комисар Хаджиев.

Той призова представителите на медиите да не позволяват през средствата за масова информация да се насажда напрежение и да се търсят сблъсъци.

Наясно сме, че крайната цел на внимателно подготвените мероприятия на Орлов мост беше именно това – да бъдем обвинени в полицейско насилие, а тази теза да бъде тиражирана в европейските и световните медии, каза още Хаджиев. Той добави, че отговорността за всичко оттук нататък ще се носи от нарушителите на закона и на законовите разпоредби.

По думите му, неформалните лидери на барикадите са давали указания на присъстващите на място жени и момичета къде ще застават, за да бъдат използвани като „жив щит“ срещу органите на реда.

Заради повишения риск да пострадат хора, сред които жени и момичета, ръководството на СДВР е решило, както на 7 август сутринта, в подходящо време и условия, да предприеме съответните мерки по възстановяване на конституционния ред в столицата.

Свободата на мнението и правото на протест са върховни ценности за всяка демокрация. Това са принципи, които като човек и кмет защитавам. Защитавах ги по време на протестите срещу първото правителство на Борисов, срещу правителството на Орешарски, правя го и днес. Това написа в профила си във Фейсбук кметът на София, Йорданка Фандъкова.

Убедена съм, че обществените процеси, които днешните протести отключиха, не могат и не трябва да бъдат спирани. Моят призив към организаторите на протеста е да спазят закона – да го заявят и провеждат по реда на Закона за събранията и митингите.

София е свободен град на свободни хора, а различията, които имаме, не се охраняват с барикади, а с упорство в спазването на закона, пише още столичният кмет.

Съзнавам, че думите ми едва ли ще бъдат приети, както от организаторите на протеста, така и от тези, които са срещу тях. Но и в еуфория, в гняв и в емоции, ние продължаваме да живеем заедно.

Софиянци са свободни, критични и достойни хора. И затова най-новата ни история често се пише не само на жълтите павета, но и на Орлов мост.  Да, затварянето му е символ, но той не се демонстрира с прегради от контейнери и пейки, а в преминаването през него.

Затова, моля, организаторите и протестиращите граждани да свалят барикадите. Промяната, която се иска, с енергията на хиляди млади хора всяка вечер, е неизбежна. И политици от целия политически спектър вече го знаят, написа още Фандъкова.

“Безредици на улицата на тиквите” – така германското списание “Дер Шпигел” озаглави материала си, посветен на протестите в България.

От един месец няколко хиляди протестират ежедневно, а през септември – след края на лятната ваканция, се очаква да станат и повече, пише “Дер Шпигел” и посочват, че 60 процента от българите подкрепят протестите.

Около Орлов мост вече се говори за “Улица на тиквите”. “Тиквата” е прякорът на премиера Бойко Борисов, пояснява изданието, цитирано от БГНЕС.

Рокадите в кабинета няма да помогнат на Борисов, но той няма да си тръгне и лесно. Борисов има съюзници, смята “Дер Шпигел”. Неговата партия ГЕРБ е уважаван член на фракцията на ЕНП в Европейския парламент. Член на ЕНП е и Християндемократическият съюз на Ангела Меркел.

“Госпожо Меркел, не се ли срамувате от този корумпиран тип?”, гласи плакат на немски език, издигнат по време на протестите.

При управлението на Борисов държавният апарат, правосъдието и управлявана от олигарси икономика се сраснаха в симбиоза, пише още германската медия.

“Тук съм, защото ме е срам. Срам ме е от нашето законодателство. Срам ме от нашите управници, от тяхното поведение, от тяхната арогантност и наглост”, казва протестираща в центъра на българската столица, цитирана от Ройтерс.

Агенцията публикува материал за протестите в България и обяснява, че те се провеждат и срещу главния прокурор Иван Гешев. Недоволството срещу него избухна, когато тежко въоръжени специални части нахлуха на 7 юли в кабинети на съветници на президента Румен Радев.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"