fbpx

Три четвърти от туристите у нас тази година са българи

Летният сезон започна на 1 юни и до този момент общо 992 хиляди са пренощувалите в местата за настаняване в цялата страна. Три четвърти, или 743 хиляди от тях са българите, чужденците са 248 хиляди.

Най-голям е броят на румънците в нашите курорти – повече от 113 хиляди, немските са 31 хиляди, полските – малко повече, а чешките – 14 хиляди.

От началото на годината до 4 август над 1,5 милиона българи са избрали да почиват в страната. 

Повече от 360 хиляди туристи са били на ваканция досега в област Бургас. В това число 265 хиляди нашенци и около 101 хиляди чужденци са пренощували от началото на летния сезон до момента. Това сочат данни на Единната система за туристическа информация, които вицепремиерът Марияна Николова представи на срещата си с бранша в Поморие.

Тя поясни, че от юни до началото на август най-голям брой туристи в местата за настаняване е посрещнала община Несебър – повече от 170 хиляди.

В Поморие гостите са близо 22 хиляди, от които българите са над 18,7 хиляди. Има туристи от Германия, Румъния, Полша, Украйна. В Слънчев бряг повече 87 хиляди души са пренощували в хотелите.

Общо за същия период в трите черноморски области в хотели са отседнали малко над 379 хиляди българи и 206 хиляди чужденци.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"