fbpx

Ресторантьори и хотелиери с различен подход към ваксинацията

Служителите на ресторантите и заведенията няма да бъдат карани от шефовете на браншовите организации да се ваксинират.

Ние, като браншови асоциации в сферата на ресторантьорския и развлекателен бранш, имаме за цел единствено да предлагаме начини и варианти за подобряването на бизнес средата в сектора. Функциите, влиянието и възможностите ни не позволяват да се произнасяме по теми, които не са от нашия ресор на действия, се казва в изявление на СЗБ и БАЗ, публикувано във фейсбук профила им.

Изтъква се, че по тема за ваксинирането организациите не са правили вътрешни проучвания за нагласите на нашите членове и служители в заведенията. Смятаме, че това е лично решение на всеки един български гражданин и ние нямаме намерение да заемаме страна „за“ или „против“ масовата ваксинация.

Изтъква се обаче, че двете браншови организации биха съдействали на всеки техен служител и приятел, който желае да получи информация или помощ по тази тема.

Като сдружения не смятаме за редно да агитираме и да налагаме каквито и да било приоритети за служители, които са си поставили ваксини, нито пък да апелираме за обратното, за хора, които не са или не желаят да бъдат ваксинирани срещу Covid-19, се казва още в изявлението.

В същото време туризмът е на път да стане първият отрасъл, в който ваксинирането на персонала ще се превърне в норма, пише „Сега“. Въпреки, че имунизацията срещу COVID-19 е доброволна, работодателите в туризма все повече се обединяват около мнението, че това ще е гаранция за безопасен и успешен бизнес.

Ваксинацията на персонала е една от най-важните стъпки за рестартиране на туризма, който е най-пострадалият сектор от пандемията„, коментира пред БНР Павлина Иванова, председател на Обединение „Бъдеще за туризма“. „Това ще е важно за служителите в офиса, за екскурзоводите, за шофьорите на трансферните автобуси, за всички, които са в досег с туристите, и е много важно, за да бъдем безопасна дестинация, да бъдем ваксинирани“, казва тя.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"