fbpx

Ограничиха работното време на ресторантите в София

Заведенията за хранене и развлечения в София ще работят до 23.30 ч. от 1 до 12 ноември. Предложението за ограничаване на работното време идва от браншовите организации.

Това съобщи в интернет профила си във Фейсбук кметът Йорданка Фандъкова.

Заповедта  влиза в сила от 1 ноември с решение на софийския оперативен щаб.  Ограничението няма да важи за заведенията за бързо обслужване без възможност за настаняване. Затворени остават само местата, на които дистанцията е невъзможна.

За вчера в София са регистрирани 1048 нови случая на заразени с COVID-19.  Тревожен е фактът, че нараства броя на хоспитализираните – от 449 на 28 октомври на 532-а на 30 октомври. Увеличават се и пациентите, които се нуждаят от интензивно лечение.

Фандъкова призова да се носи маска на закрити обществени пространства, в това число в градския транспорт и в магазините.

Да се спазва дистанция от поне 1,5 м винаги, когато е възможно, включително и навън.

Продължават проверките на екипите на общината, полицията и здравната инспекция. За последните 7 дни са съставили 260 предупредителни протокола, 75 акта за нарушения на Закона за здравето и са проверени 820 граждани, с наложена карантина.

Междувременно, от 1 ноември 2020 г. Германия обявява цялата територия на България за „рисков регион“, което налага ограничителни мерки за пътуващите от страната ни граждани, съобщават от Министерството на външните работи.

За всички, които пристигат в Германия от „рисков регион“ и през последните 14 дни са имали престой в такъв, е в сила задължително изискване за тест за коронавирус. Само наличието на отрицателен тест е основание за освобождаване от 14-дневна домашна карантина. Карантина не се прилага за пътували транзит през „рисков регион“.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"