fbpx

Ресторантьорите искат публичен дебат със здравния министър

Българската асоциация на заведенията (БАЗ) и Съюзът на заведенията в България (СЗБ) поканиха здравния министър Ангелов на публичен дебат.

Сред поводите е умишленото и целенасочено внушаване на мнение сред обществото, че заведенията са най-опасни за разпространението на Covid-19 и всичките му мутации.

Според ресторантьорите щабът подвежда и с данните за тексаската скала, с която работи. Браншът смята, че или властите лъжат, или обслужват скрити, лични или на трети лица интереси.

Публикуваме пълния текст на поканата:

„В последните месеци станахме свидетели на умишлено и целенасочено внушаване на мнение сред обществото, че заведенията са най-опасни за разпространението на Covid-19 и всичките му мутации.

Капакът на тенджерата (ще ни извините, но все пак сме представители на ресторантьорския и развлекателния бранш) дойде, когато от НОЩ заявиха, че се ръководят по специална тексаска скала, според която посещението на ресторант е с най-висок риск от заразяване с вируса. Това не е истина и Вие го знаете, въпреки че го изрекохте в национален ефир! И ако си позволявате да подвеждате обществото за толкова леснопроверими неща, то тогава как да Ви вярваме за всичко останало?! Защото според въпросната тексаска скала, ресторантите са на 7-ма, ПОДЧЕРТАВАМЕ – 7-ма позиция по деветобалната система!

С цялото си уважение към колегите, принудени сме да изредим част от най-опасните активности. С най-висока СТЕПЕН НА РИСК 9: посещение на концерт или спортен стадион. СТЕПЕН НА РИСК 8: посещение на кино/театър, посещение на увеселителни паркове, посещение на фитнеси. СТЕПЕН НА РИСК 7: игра на футбол, баскетбол, пътуване със самолет. Тук в негативната класация най-накрая идва и посещението на ресторант, а непосредствено след него са упоменати фризьорските салони. С две степени на риск по-малко и оценка 5 е посочено пазаруването в МОЛ.

Водени от горното, стигаме до заключението че, ако сте се ръководили по тази графика, то излиза – първо, че ни лъжете и, второ, че обслужвате скрити, лични или на трети лица интереси! Защото не виждаме логика да отваряте сектори, които са с два пункта по-рискови от нашия, а бяхме затворени едновременно. Защото не виждаме логика един сектор да работи, а друг – не, при положение че са с еднаква степен на риск.

С оглед на гореизложеното, искаме да Ви поканим да публичен разговор, в който да ни отговорите на събралите се безброй въпроси, относно това, защо ние сме браншът, затворен най-дълго без ясни правила и, според нас, абсолютно необосновано. Ще се радваме да получим Вашите отговори на живо, за да не остават никакви съмнения в тези близо 450 000 български граждани, които са без работа, свързани пряко и косвено със затворените заведения. За тях е важно да разберат защо се налага да търпят дискриминацията, както и докога е необходимо това.

Вярваме, че към подобна наша публична среща ще има сериозен обществен интерес.“




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"