fbpx

Цената на петрола може да падне до 35 долара, смятат анализатори

Цената на суровия петрол Brent тази седмица загуби почти 10%, като за първи път от юни падна под 38 долара за барел.

Корекцията идва на фона на нарастващото производство в Либия и новите карантинни мерки в Европа. Анализаторите, интервюирани от ТАСС, обаче смятат, че е малко вероятно котировките да се сринат под 20 долара за барел поради втората вълна на коронавирус, както се случи през април.

Според техните оценки петролът може да поевтинее до 35 долара за барел и след това да се обърне към 40 долара за барел.

Икономическите последици от пролетните ограничения накараха много наблюдатели да кажат, че световните правителства няма да се съгласят да повторят мерките за изолация по време на втората вълна на коронавирус. Скоростта на разпространение на инфекцията обаче вече принуди Германия и Франция да въведат карантинни мерки.

Други държави може да последват примера им в близко бъдеще. Заплахата, че консумацията на гориво може да намалее отново поради новите ограничения, предизвика мечешки настроения на пазара. Brent само тази седмица падна от $41,7 на $38 за барел.

През април, когато около 4 милиарда души по света бяха поставени под карантина и потреблението на гориво се сви с почти една трета, цените на петрола паднаха под 20 долара за барел за първи път от 20 години. Въпреки това петролът има малък шанс да повтори този сценарий сега, твърдят анализатори.

Пролетният колапс беше до голяма степен предизвикан и от спада на вноса от Китай. Въпреки това, докато Европа и САЩ се борят с нарастващия прилив на нови случаи на коронавирус, Азия, водена от Китай, наблюдава стабилно търсене на петрол, казва Оле Хансен, ръководител на отдела за стокови стратегии в Saxo Bank.

В краткосрочен план петролът Brent може да падне до 35 долара за барел, смята Хансен, но не вижда причина за по-нататъшно поевтиняване, тъй като времето за масови ваксинации се приближава.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"