fbpx

24 лв. на ден на работниците от затворените бизнеси ще плаща държавата

Нова мярка за затворените бизнеси е обсъдена днес на заседанието на кабинета. Постановлението за изплащане на компенсации на работещите в икономически дейности, чиято дейност е временно преустановена, ще бъде публикувано още в петък.

Работещите, осигурени на осемчасов работен ден, ще разчитат на 24 лева на ден. Агенцията по заетостта ще публикува всички условия и документи, като за тази помощ ще може да се кандидатства още от понеделник, съобщи социалният министър Деница Сачева.

Работодателите ще предоставят списък на работниците, които ще трябва да са в неплатен отпуск. Необходимо е да се предоставят и банковите им сметки, така че директно да се превеждат тези средства.

Отделени са 50 милиона лева за 50 000 души. Мерките, приети днес, засягат общо 356 000 души, допълни още Сачева.

Продължават компенсациите 60/40, 80/20, патронажната грижа за карантинираните.

Семейства с деца до 14 години, които се обучават дистанционно, ще могат да получат целева помощ от държавата заради въведените ограничителни мерки срещу COVID-19. Доходната граница вече е равна до 150 на сто от минималната работна заплата на член от семейството или 915 лева.

Заявление-декларациите за помощта ще се подават в дирекциите „Социално подпомагане“ по настоящ адрес. Това може да стане по електронен път и по пощата.

За семейства с едно дете до 14 години помощта ще е равна на минималната заплата , която през 2020 г. е 610 лв. За семейства с две и повече деца подкрепата ще е 150 на сто от минималната заплата, което е  915 лв. през настоящата година. За изплащането на помощта през 2021 г. са предвидени 73 млн. лева. В готовност е и Агенцията по заетостта със схемата за детегледачки – родителите, които работят, ще могат да кандидатстват да наемат детегледачки




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"