fbpx

Да се спазват правата на демонстрантите, действията на полицията да са законни, призова ЕК

Призоваваме държавите от ЕС да следят за спазването на правата на демонстрантите и за законосъобразността на полицейските действия, заявиха говорители на Европейската комисия, цитирани от БТА.

Националните правни системи следят за спазването на правата, допълниха те.

Многократно сме заявявали, че съществува право на мирни протести в държавите от ЕС. Държавите имат право да предприемат съответните законосъобразни полицейски действия за опазване на обществения ред.

Това казаха още говорители на ЕК на пресконференция в отговор на въпроси, свързани със събитията в България от последния месец.

Общата оценка в последния доклад по механизма за сътрудничество и проверка за България е, че напредъкът на страната е достатъчен за изпълнение на целите, поставени при приемането на държавата в ЕС.

Същевременно ЕК ясно заяви, че страната трябва да продължи с прилагането на необходимите реформи, особено по отношение на независимостта на съдебната власт и за борба с корупцията. Това становище остава непроменено.

Преходът към новия механизъм за наблюдение на върховенството на закона в ЕС ще даде възможност на комисията да продължи работата с България, посочиха говорителите.

ЕК работи на основата на механизми, които следят постоянните предизвикателствата пред върховенството на закона. Не отвръщаме поглед, с новия механизъм от есента продължаваме наблюдението за върховенството на закона, добавиха те.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"