fbpx

Обмислят по-строги правила за пътуване в ЕС

До дни може да има по-строги ограничения върху пътуванията, ако усилията за ограничаване на коронавируса не успеят. Това е посланието на лидерите на ЕС към европейците, които очакваха отговор на въпроса, кога ще могат да пътуват свободно

Председателите на Еврокомисията и Съвета и Урсула фон дер Лайен и Шарл Мишел предупредиха за тази възможност след четиричасова среща на върха по видеовръзка с правителствените ръководители на 27-членния блок, фокусирана върху отговора на втората вълна на пандемията, съобщава Euractiv.bg.

“Всички несъществени пътувания трябва да бъдат силно ограничени както в рамките на страната, така и, разбира се, през границите“, заявява фон дер Лайен по време на пресконференция.

По думите й, “най-важно  е да поддържаме функционирането на единния пазар, за да могат работниците и товарите да продължат да преминават границите“.

На срещата е решено горещите точки на заразяване с COVID-19 в Европейския съюз ще бъдат обозначени като “тъмночервени“ зони, а пътниците от тези райони ще трябва да направят тест преди заминаването и да се подложат на карантина.

“Тъмночервената зона би показала, че в на това място вирусът циркулира на много високо ниво“, коментира фон дер Лайен, уточнявайки, че на хората, пътуващи от тъмночервени зони, може да се наложи да направят тест преди заминаването, както и да се подложат карантина след пристигане.

Предложението ще бъде обсъдено в понеделник в механизма IPCR, създаден за постигане на договорености на политическо равнище за реагиране в кризисни ситуации. Всяка страна има право сама да определя мерките по границите, но те трябва да са синхронизирани със съседите и да не се стига до затварянето им.

За да се избегне затварянето на границите в рамките на блока в свободната шенгенска зона, тестовете трябва да бъдат засилени, са се съгласили лидерите на страните членки.

От неделя – 24 януари, всеки, който пристига извън ЕС, ще му се наложи да направи тест за Covid-19 преди заминаването, каза фон дер Лайен.

От неделя Франция ще изисква отрицателен PCR тест 72 часа преди отпътуването за повечето пристигащи, е информирал президентът Еманюел Макрон.

В изявление от кабинета на Макрон се казва, че “някои от европейските му колеги” също са избрали този подход.

Белгия, която се намира между Германия, Франция и Нидерландия, е настояла за “временно“ затваряне през периода на ваканциите през февруари.

Австрийският канцлер Себастиан Курц също е изразил подкрепа “за по-строг контрол на влизането и изисквания за тестване, за да не се допускат вирусни мутации“.

Лидерите са обсъдили и предложението за въвеждане на сертификати за ваксини. Това е много важно за страни като Гърция, за да спасят туризма си.

Решението обаче е, че е твърде рано и остават твърде много въпроси, за да може такъв сертификат да се използва като нещо повече от здравна карта.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"