fbpx

„Бунтът“ на ресторантьорите печели популярност и подкрепа

Сериозна подкрепа получиха ресторантьорите в исканията им за разхлабване на мерките за бизнеса и по повод готвения от тях национален протест „Марш към свободата“, който е насрочен за 27 януари пред Министерски съвет.

Припомняме, вчера премиерът Борисов коментира, че се прави компромис само за образованието с връщането в училищата по определена схема на децата от 5 до 12 клас от 4 февруари.

За затворените бизнеси ще се решава на 31 януари, но вероятно падане на локдауна за ресторанти, фитнеси и молове ще има след 18 февруари.

Ресторантьорите вече обявиха подготовката за гражданско неподчинение и отваряне на всички заведения на 1 февруари.

Българската наргиле асоциация, Националният Борд по Туризъм и Обединени земеделски производители подкрепиха Българската асоциация на заведенията и Сдружението на заведенията в България.

В декларацията си Националният Борд по Туризъм заявява, че изразява пълна съпричастност към притесненията и затрудненията на партньорите си от ресторантьорския бранш.

Без съмнение липсата на предсказуемост относно предстоящите решения създава огромно напрежение за всички, както в професионален, така и в личен план, се казва още в декларацията.

Обръща се и внимание за необходимостта от конкретни ангажименти за спасяване на бизнеса, тъй като различните мерки, които бяха предприети са в по-голямата си част социални и не особено логични и ефективни, в резултат на което нито „отворените“ дейности от туристическия сектор работят нормално, нито „затворените“ биват адекватно компенсирани.

Още по-остри са от Българската наргиле асоциация, които обвиняват властта в неправилно управление на пандемията, което им е отнело правото на труд и препитание. „Отново сме изправени до стената, след като месеци наред бяхме заблуждавани с подвеждаща информация“, се казва в декларацията.

Цената, която плащаме е прекалено висока – фалити, разорени семейства и повече болни хора, защото здравеопазването в България е платено!“, заявяват още от Българската наргиле асоциация.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"