fbpx

Отхлабване на мерките се отлага, компромис само за образованието

Неясно остава бъдещето на ресторантьорския бранш, нощните заведения и фитнесите. Това се разбра от думите на премиера Борисов, който неочаквано се появи по средата на редовния седмичен брифинг на Националния оперативен щаб.

Единственият компромис, който ще бъде направен е поетапно – по определена схема, пускане за присъствено обучение на учениците от 5 до 12 клас.

Ситуацията с новия щам на Ковид-19 е много притеснителна, затова до 31 януари ще се изчака и тогава ще се вземе решение как ще се процедира със заведения и ресторанти, заяви премиерът.

Запитан обаче какво ще стане, ако ресторантьорите изпълнят заканата си да обявят гражданско неподчинение и да отворят заведенията, Борисов заяви „тяхно право е“. След това коментира, че дори и ресторантът да е отворен, хората не са длъжни да го посещават.

По думите му продължаване на ограниченията ще струват на бюджета 100 милиона лева. Борисов обърна внимание и на факта, че от 30 хилади заети в бранша, едва 6300 са подали молба за помощи. Той вметна, че явно сивият сектор там е много висок и затова фирмите нямат основание да подават искания за подпомагане.

Няколко пъти премиерът заяви, че властите у нас щадят психическото и физическо здраве на хората и даде за пример тежките локдауни в големите европейски държави. Представете си днес да обявим вечерен час 18 часа, намекна Борисов.

По думите му, на днешната среща на лидерите на ЕС едва ли ще мине предложение в съюза да се въведе изискване на задължително ваксиниране за пътуване до друга държава. Но според Борисов всяка една страна може индивидуално да предприеме подобни мерки.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"