fbpx

Получаваме от ЕК 10 млрд. евро за иновации, зелен и цифров преход

Еврокомисията осигурява за следващите 7 години над 10 милиарда евро за България по кохезионната политиката. Парите приоритетно са за подкрепа на иновациите и конкурентоспособността, както и за зеления и цифровия преход.

Това става ясно от съобщение на ЕК с препоръки към 14 новосъздадени центрове за научни изследвания и иновации, съфинансирани от Кохезионната политика на ЕС в България. Препоръките имат за цел да подобрят управлението и да помогнат на центровете да постигнат финансова устойчивост.

Центровете са разработвани година и половина от международен екип от известни експерти, координирани от Съвместния изследователски център, както и чрез обменен опит с Испания, Литва и Чехия.

Те трябва подкрепят българските власти и изследователи в укрепването на екосистемата за научноизследователска и развойна дейност в страната, изграждане на капацитет за трансфер и разпространение на знания и укрепване на сътрудничеството между изследователските институции и бизнеса в области като зелени и цифрови преходи, както и в медицината.

По думите на Комисарят по сближаване и реформи, Елиса Ферейра: „Благодарение на подкрепата на ЕС тези центрове ще осигурят научна инфраструктура и оборудване, което ще ги направи привлекателни за младите български изследователи. Призовавам всички участващи участници да се възползват от работата на експертите, като поставят почвата за ефективна и модерна система за научни изследвания и иновации“.

Инициативата е стартирана през 2019 г. и ще бъде разширена и в други европейски държави. Комисията също така подпомага държавите-членки и регионите при разработването и прилагането на техните стратегии чрез платформата за интелигентна специализация. В момента ЕС инвестира 160 милиона евро в центровете в рамките на българската програма „Наука и образование за интелигентен растеж“ 2014-2020.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"