fbpx

Бизнесът ни ще прибавя свои ресурси към еврогрантовете за зелен преход и дигитализация

Близо 2 млрд. лв. са предвидени за малките и средни предприятия в България за технологична модернизация, зелен преход и дигитализация по линия на Плана за възстановяване и устойчивост на България.

Подкрепата за бизнеса е в контекста на изпълнението на Зелената сделка и прехода към цифрова, нисковъглеродна и ресурсно ефективна икономика, пояснява вицепремиерът Томислав Дончев, който заедно с премиера Борисов е посетил завод в Димитровград.

По думите на Дончев, 900 млн. лв. от предвидените 2 млрд. лв. са от Механизма за възстановяване и устойчивост, а останалите 828 млн. лв. са допълващо частно съфинансиране.

Припомняме, Планът за възстановяване веднъж вече бе преработен след критики от страна на бизнеса и други организации. Към новия вариант също има редица резерви, а последната дума ще бъде на Европйската комисия, която трябва да одобрява националните планове на страните членки.

От прессъобщението на Дондуков 1 става ясно, че в момента се водят преговори за включването както на област Хасково, така и на областите Сливен, Ямбол, Ловеч, Търговище, Варна, Бургас и Габрово в допълнение към вече одобрените области Стара Загора, Перник и Кюстендил като допустими по Фонда за справедлив преход. Той предвижда допълнителна подкрепа за въглищни и въглеродноинтензивни региони на стойност близо 2,4 млрд. лева за България.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"