fbpx

Добрите новини за здравето на Тръмп успокояват инвеститорите

Акциите поскъпнаха в понеделник, след като се появиха информации, че здравето на президента Доналд Тръмп се подобрява.

74-годишният Тръмп бе откаран в болница за лечение на коронавирус в петък, но лекарите казват, че е реагирал добре и може да се върне в Белия дом в понеделник, съобщи Ройтерс.

Това помогна на индекса S&P 500 да нарасне с 0,62%, докато Nasdaq спечели 0,89%. Доларът поскъпна спрямо йената, но леко падна спрямо швейцарския франк. Доходността на американските държавни облигации леко се повиши.

„Акциите и другите рискови търговци трябва да бъдат добре подкрепени чрез облекчаване на опасенията за здравето на Тръмп“, каза Джуничи Ишикава, старши валутен стратег в IG Securities в Токио, цитиран от Ройтерс.

Инвеститорите по целия свят бяха зашеметени късно в четвъртък, след като Тръмп обяви, че той и първата дама са положили тестове за коронавирус.

Демократът Джо Байдън регистрира най-голямата си преднина за един месец в президентската надпревара в САЩ.

Първоначално Белият дом изпращаше разнопосочни съобщения за здравето на Тръмп, с което подхрани политическата несигурност и насочи вниматието на инвеститорите върху всякакви новини за състоянието му.

Някои търговци бяха особено загрижени от признанието на лекарите, че на Тръмп са дали допълнително кислород и лекарства, които обикновено се използват за лечение на тежки случаи на COVID-19.

Последващите добри новини поуспокоиха ситуацията.

Американският долар се повиши с 0,21% до 105,56 йени, но падна с 0,39% до 0,9174 швейцарски франка.

Австралийският долар поскъпна с 0,26% до 0,7183 долара, след като австралийското правителство обяви допълнителни субсидии за заплати в помощ на пазара на труда.

Доходността от референтните 10-годишни държавни ценни книжа се повиши до 0.7072%, а кривата на доходност се засили леко в знак, че по-голямата част от инвеститорите се чувстват комфортно да поемат по-голям риск.

Златото, друг актив, често купуван по време на несигурност, падна с 0,32% до 1892,74 долара, подчертавайки повишения апетит за риск.

Фючърсите на суров петрол Brent LCOc1 нараснаха с 2,09% до 40,09 долара за барел, докато фючърсите на американския лек петрол спечелиха 2,38% до 37,93 долара за барел.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"