fbpx

Хотелите в патова ситуация – нито работа, нито компенсации от държавата

В нова остра декларация Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) настоява на ресторантите и заведенията в хотелите да им бъде позволено да работят, но единствено и само за гостите на мястото за настаняване, в което се намират и при спазване на противоепидемичните мерки.

Те се присъединяват и към искания на други браншове да се преразгледа заповедта на здравния министър проф. Костадин Ангелов, в конкретния случай – спирането работата на заведенията в хотелите.

Рестрикциите относно местата за хранене в хотелите реално спират работата на хотелите, въпреки че те не са официално затворени. Отменят се всички направени резервации за обявения първоначално 3-седмичен период за действие на новите мерки. Причината е, че никой турист не си представя приятната и спокойна ваканция, хранейки се в стаята си, тъй като ситуацията наподобява болничен престой, пишат още от бранша.

Те дават пример, че в редица страни в света заведенията в хотели, на летища, аерогари, автобусни и жп гари бяха изключени от мерките за ограниченията, наложени към местата за хранене.

Освен всичко друго, формалното незатваряне на хотелите, въпреки реалната невъзможност да работят и да посрещат клиенти при тези условия, води до ситуацията, че за сектора на гостоприемството и неговите служители не са предвидени компенсации, както за останалите затворени бизнеси. Те не могат да се възползват дори от крайно недостатъчната помощ, предвидена за персонала. Работниците в тези заведения няма да получат дори по 24 лева на ден от държавата, въпреки че техните работодатели ще са принудени да ги пуснат в неплатен отпуск или дори да ги освободят. служителите.

В тази група са и училищата, тъй като на практика те продължават дейността си дистанционно.

От БХРА апелират кабинетът да реши този сложен за хотелиерския бизнес казус, защото в противен случай обричат бизнесите на фалит, а техните служители на трайна безработица. А бюджетът ще загуби и голяма част от 10-те процента приходи, които в годините преди пандемията влизаха в хазната от плащаните от туризма данъци и осигуровки.

В заключение браншовиците настояват да се реши коя от двете алтернативи ще бъде приложена – ще бъдат отворени само за гости на хотелите заведения в тях или секторът на гостоприемството ще бъде включен в обхвата на предвидените компенсации.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"