fbpx

Пада забраната за полети от Великобритания

В 12 ч днес България възобновява полети от Обединеното кралство и Северна Ирландия, които бяха прекратени преди два дена заради новия щам на COVID-19. Пристигащите пътници от Великобритания ще бъдат изследвани с антигенни тестове и поставени под 10-дневна карантина. А от 1 януари ще се изисква отрицателен писиар тест 72 часа преди пристигането на пътуващите у нас.

Това е решено на работно съвещание при премиера Бойко Борисов, в което са участвали вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева, министърът на здравеопазването Костадин Ангелов и министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков.

В рамките на съвещанието министър Ангелов е посочил, че осигуряването на сигурността на всички български граждани, предвид новия щам във Великобритания, е съобразено с препоръките на ЕС от вчера. В този контекст се въвежда извършването на антигенен тест при пристигането от Обединеното Кралство на територията на България, който е с равна тежест с писиар теста. „А след Нова година въвеждаме изискването за представянето на писиар тест, каквито са и препоръките на ЕС. Писиар тестът ще трябва да е извършен 72 часа преди пристигането на територията на България“, заяви министър Ангелов. За целта се създава организация на летищата в София, Пловдив, Бургас и Варна.

От своя страна транспортният министър Желязков е съобщил, че в 12 ч днес ще бъде издадено NOTAM съобщение от Гражданска въздухоплавателна администрация, с коeто се възобновят полетите от Обединеното Кралство и Северна Ирландия до летища на територията на  Република България –  София, Пловдив, Варна и Бургас. Той апелира все пак да не се предприемат несъществени пътувания, каквито са указанията на ЕК. Желязков е добавил, че след преходния период, от 00,00 ч на 1 януари 2021 г. ще бъдат разгледани мерките към пристигащите от Обединеното Кралство и Северна Ирландия.

Министърът на външните работи Екатерина Захариева е информирала, че посолството ни във Великобритания оказва пълно съдействие на сънародниците ни, а в ситуационния център в МВнР се следи цялата оперативна обстановка.

Тя обаче отбелязва, че прибирането на българските граждани е изключително затруднено заради ограничените полети на близо 20 европейски държави. Захариева е потвърдила, че след като 48 часа границата между Франция и Обединеното кралство беше затворена, вече е отворена, но за преминаването й се изисква представяне на ПСР или антигенен тест.

Има доста българи, които са напуснали квартирите си, които са с прекратени трудови договори, също така студенти, които поради усложнената ситуация там, са помолени да напуснат общежитията си и които са в трудна ситуация и няма къде да живеят там. Получаваме стотици обаждания на спешния телефон, който сме разкрили още от март месец в ситуационния център в МВнР“, отбелязва още министър Захариева.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"