fbpx

Великобритания рискува ново понижение на кредитния рейтинг

Фирмата за кредитни рейтинги S&P Global обяви, цитирана от Ройтерс, че Brexit без сделка, който орязва достъпа на Великобритания до ключови европейски пазари за продължителен период от време, може да донесе на Лондон ново понижаване на суверенния рейтинг.

Агенцията припомня, че Великобритания е станала първата държава с рейтинг AAA, която претърпя двойно понижение след гласуването си за Брекзит през 2016 г. Понастоящем S&P го оценява като AA със „стабилна“ перспектива, което означава, че понижаването на рейтинга не е непосредствен риск, но твърдият Brexit ще окаже отново натиск.

Нашите суверенни рейтинги в Обединеното кралство биха могли да бъдат подложени на натиск надолу, ако икономическото възстановяване е значително по-слабо, отколкото очакваме, което прави фискалната консолидация по-предизвикателна“, заявяват анализатори на S&P.

Те уточняват, че това може да се случи, ако износът на стоки и услуги от Великобритания загуби достъп до ключови европейски пазари за продължителен период, без да се определя какво означава „продължителен период“. Но по думите им, очакванията са икономическите и политическите последици от непостигането на сделка да насърчат и двете страни за намиране на общ език.

Междувременно председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен коментира, че преговарящите от Европейският съюз и Великобритания се намират на „последната миля“ в преговорите за търговско споразумение, като създадената архитектура е „наред“, но остават да се изяснят подробностите.

По думите й, ЕК иска „равнопоставени условия, не само в началото, но и с течение на времето … това е архитектурата, която изграждаме„.
Според фон дер Лайен обаче от решаващо значение за постигане на търговска сделка са детайлите.

В същото време външният министър на Германия Хайко Маас е заявил, че Европейският съюз „засилва“ подготовката за Брекзит без търговско споразумение, продължавайки преговорите, независимо от факта, че всички срокове са били нарушени.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"