fbpx

Има сделка, обявиха Лондон и Брюксел

Потвърди се съобщеното вчера от световните агенции, че ЕС и Обединеното кралство са на финала за сключване на търговско споразумение, което ще важи след 31 декември.

Това вече е факт, като председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен изтъква, че сделката е честна, балансирана и е правилното и отговорното нещо за двете страни. По думите й споразумението предотвратява проблеми за бизнеса и транспорта, които биха сковали взаимно зависимите сектори на икономиките от двете страни на Ламанша.

От своя страна британският премиер Борис Джонсън е коментирал, че „червените линии“ за суверенитета на страната са защитени заедно с всичко обещано преди референдума, с който Обединеното кралство напусна ЕС. За пръв път от 1973 г. Великобритания ще е „независима крайбрежна държава с пълен контрол върху водите си“, подчертава още Джонсън.

Четири са „стълбовете“, изграждащи споразумението, коментира главният преговарящ на ЕС Мишел Барние, цитиран от „Дневник“:

  • Свободна търговия без мита или квоти, но с нови правила. Премиерът Борис Джонсън я нарече „сделка от канадски тип“, без мита, но без митническия съюз и без ограниченията на европейски регулации и Съда на Европейския съюз.
  • Икономическо и социално партньорство – в авиацията, сухопътния транспорт, енергетиката, борбата с климатичните промени, рибарството (с реципрочен достъп до водите на ЕС и Великобритания,но с нови квоти за използването им); сътрудничество в иновациите, космоса, науката и други. Британското правителство обаче няма да участва в „Еразъм“, ще има и ограничения за мобилността.
  • Сигурността на гражданите и сътрудничество за борбата с тероризма и организираната престъпност. Това ще става с уважение към правата и защитата на личните данни. Британското правителство обаче отказва сътрудничество във външната политика, отбраната и развитието.
  • Обвързващ механизъм за уреждане на спорове и възможност за налагане на санкции при нарушаване на клаузи. „Ако едната страна се чувства ощетена от другата,“ въпросът може да се реши с арбитраж, потвърждава Джонсън.

В същото време Ройтерс коментира, че сделката отдалечава двете държави една от друга повече, отколкото се е очаквало в Обединеното кралство по времето около референдума за излизане от ЕС. Тя обаче спасява бизнеса от двете страни на Ламанша от сътресение, което би последвал провалът на изграждане на бъдещите търговски отношения.

Очаква се британският парламент да одобри сделката на 30 декември. Посланиците на страните-членки на ЕС пък се събират в Брюксел утре – 25 декември.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"