fbpx

Удвоява се броят на хората, които не могат да обслужват дълговете си

Два пъти са нараснали хората, които не могат да обслужват дълговете си. Това коментира пред БНР Лилия Димитрова от Асоциацията на колекторските агенции. По думите й, процентът ще расте още.

Не съм убедена каква част от хората наистина не могат да плащат, честно казано, или се използва за оправдание, но със сигурност трябва да отбележим, че много хора загубиха работата си, много хора бяха пуснати в неплатен отпуск, съкратени, съответно са на Бюрото по труда„, заявява Димитрова, цитирана от БНР.

Средният размер на дълговете, които домакинствата не могат да плащат, е около 2200 лева. Цифрите не се променят много, защото обикновено това са потребителски необезпечени кредити.

Най-много дългове се трупат в големите градове и в Северозападния регион.

За първи път на картата на градовете с домакинствата с най-много задължения се появява Плевен. Остават и големите градове на страната, изтъква Лилия Димитрова. Става ясно, че София е с най-голям относителен дял.

Междувременно от БНБ днес публикуваха данни за ноември, според които и кредитите, и депозитите на домакинства и фирми растат. Най-висок е ръстът на жилищните кредити – 11.8 % на годишна база.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"