fbpx

Бламираха промените, които защитават длъжниците от колекторските фирми

В Комисията по правни въпроси ГЕРБ и БСП успяха да бламират предложените в Гражданския процесуален кодекс промени, засягащи Доброволното изпълнение.

Това се случва за втори път, след като законопроектът беше отхвърлен в същата комисия, но приет на първо четене в зала, в края на юли, съобщиха от Асоциацията за защита на потребителите.

И тогава, и сега двете най-големи партии, които иначе са опоненти, си разпределиха ролите като така наречената опозиция гласува „против“, а управляващите „въздържал се“.

Сега само Обединени патриоти подкрепиха, а останалите просто отсъстваха от заседанието.

От организацията отново подчертават, че заради пандемията от Ковид-19, разглеждат Доброволното изпълнение като важна и работеща антикризисна мярка, облекчаваща обикновения човек.

„За нас е необяснимо поведението на партията, претендираща да бъде социална – БСП. Така с действията си тя обслужва събирачите на дългове и техните непрозрачни методи. А по отношение на представителите на управляващата ГЕРБ навярно над тях все още тегне сянката на бившия правосъден министър Данаил Кирилов. Не веднъж сме казвали, че действията му са били в интерес единствено и само на колекторските фирми, които тормозят стотици хиляди граждани“, пишат от организацията в писмо до медиите. 

Процедурата за доброволно изпълнение касае задължения, за които не е издаден изпълнителен лист. С други думи тя ще предпази хиляди потребители от това да бъдат заведени срещу тях дела, често без знанието им. Съответно ще бъде предотвартено запорирането на сметките, заплатите и пенсиите на гражданите от съдебни изпълнители.

Доброволното изпълнение е изцяло за сметка на кредитора, като длъжникът получава покана, в която е уведомен, че не е осъден и може да плати доброволно и разсрочено, ако признава задължението.

Длъжникът има право да оспори вземането, с което процедурата се прекратява. Гражданите няма да плащат лихви, съдебни такси и хонорари на юристи и адвокати.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"