fbpx

OMV е отпуснала около 730 милиона евро за финансиране на „Северен поток 2“

Австрийската OMV е отпуснала около 730 милиона евро за финансиране на строителството на газопровода „Северен поток 2“, съобщи ръководителят на OMV Райнер Зеле, цитиран от ТАСС.

Проектът „Северен поток 2“ включва изграждането на две тръби на газопровод с общ капацитет 55 милиарда кубически метра газ годишно от руското крайбрежие през Балтийско море до Германия. 

Към днешна дата газопроводът е завършен на 93%. Изграждането му беше спряно в края на декември 2019 г. – след като швейцарската компания Allseas отказа да постави тръбите поради възможни санкции от САЩ.

Той съобщи също, че OMV възстановява добива на петрол в Либия след примирието в страната.

„Лично аз съм изненадан колко бързо се възстановява добивът на петрол в Либия. Нашият дял сега е 60 000 барела на ден. Изпратихме първата партида вчера. Това е много положителен сигнал“, коментира Зеле. Той обаче добави, че за по-надеждно възстановяване на добива в страната е нужна стабилна политическа обстановка.

Шефът на OMV очаква петролното производството в Либия да продължи да нараства през четвъртото тримесечие на тази година. По думите му бързо са достигнати 500 000 барела дневно и до края на годината добивът може да бъде възстановен.

По-рано този месец Националната петролна корпорация на Либия (NOC) обяви, че е възстановено производството във всички петролни находища в страната, както и износът от всички товарни пристанища,




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"