fbpx

Дългове за милиарди държат колекторските фирми

Дълговете към колекторните фирми са милиарди. В една държава-членка на ЕС да не можеш да сложиш край на дълговото робство, това не може да продължава. В този момент на криза е нужно да подадем ръка на българските граждани, заяви евродепутатът от ГЕРБ Емил Радев пред БТВ.

Абсолютната давност е механизъм, който е познат в много европейски страни. 10-годишната давност е по-справедлив вариант. За това време, ако кредиторът не е успял да събере дълга, значи няма как да го вземе и той трябва да отпадне.

Той обясни, че в България наблюдаваме фигурата на вечния длъжник. Това се случва, когато човек не може да си плати задълженията. Обикновено, когато разпродадат имуществото му, той не може да се разплати, защото лихвите му текат и дългът нараства и всичко може да продължи в неопределен период от време.

Според него трябва да има край на дълговете на физическите лица, когато те няма как да ги плаща. Сега, ако длъжникът почине, децата му наследяват дълговете.

Ако човек е длъжник не може да подпише и трудов договор, защото ще му направят запор на заплатата. Така той е принуден да стане част от сивата икономика.

„Животът в сивата икономика не е добър, както за длъжника, така и за държавата. В същото време от този механизъм не трябва да се възползват недобросъвестните длъжници, а само тези, които са изпаднали в крайна нужда“, подчерта евродепутатът.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"