fbpx

Бламираха предложението за Доброволно изпълнение

Управляващи и опозиция заедно отхвърлиха на второ четене идеята за Доброволно изпълнение.

В същото време парламентът разреши използването на видеоконференция при провеждане на разпити и изслушвания в гражданските и административните производства, при които административният орган или съдебният състав и свидетелите, вещите лица, страните, преводачите или тълковниците се намират физически на различни места на територията на страната.

Това стана с промени в Гражданския процесуален кодекс /ГПК/, приети днес на второ четене.

„Следващите месеци работата и бъдещето на хиляди хора са заплашени. Премиерът Бойко Борисов даде обещание, че няма да остави никой гладен, а днес неговата партия защити корпоративни интереси за сметка на обикновените хора, които бяха оставени в ръцете на колекторските фирми.“

Това се казва в гневно писмо на Пейо Майорски, председател Асоциацията за защита на потребителите, изпратено до медиите.

Сметката показва вяла подкрепа на 12 депутати от Обединени патриоти, които са вносители на законопроекта. Заедно с тях в подкрепа гласуваха и 3-ма от ГЕРБ, останалите 66 просто се въздържаха.

От БСП присъстваха в зала, само 7 депутати, 6 от които гласуваха против. От ДПС нямаше никой. Воля и новите независими, наричащи се „Прогресивни леви“, бяха представени с по един депутат в зала – въздържали се при гласуването.

Няма логично обяснение защо се отхвърля законопроект, който може да спести на длъжниците запори на заплати и пенсии, съдебни такси и адвокатски хонорари.

Поканата за доброволно изпълнение касае парични вземания, по които няма издаден изпълнителен лист. Тя дава възможност за уреждане на финансови взаимоотношения без да се стига до съд. Така кредиторите няма да прибягват до фирми за събиране на дългове, които продължават да работят без ясни правила и институционален контрол.

През последните месеци бяха внесени още два законопроекта, които пряко касаят бизнеса на колекторските фирми, припомнят от асоциацията. Единият за промени в Закона за защита на потребителите, който предлага форми на регулиране на този бизнес. Другият е проектозаконът за 10-годишната давност за физически лица.

По първия колекторите предложиха да бъде оттеглен, а депутатите се съобразиха. Сега депутатите бламираха Доброволното изпълнение на второ четене.

Единствено фирмите за събиране на дългове продължиха да работят и останаха извън обхвата на Закона за извънредното положение. Всички останали – Банки, съдебни изпълнители и дори фирми за бързи кредити или дейността им беше замразена или дадоха 6 месечна отсрочка за вноските по кредити, припомнят от Асоциацията за защита на потребителите. 




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"