fbpx

Не можем да спрем Covid-19, само ще го контролираме, твърди здравният министър

Заболяването вече се разространява дифузно и ние не можем да го спрем, а само да го контролираме. Това заяви здравният министър д-р Костадин Ангелов пред бТВ. Според него няма да има ефект, ако страната бъде отново затворена.

Той съобщи още, че вече е разпространен протокол до всички болници за лечение на ковид болни.

Заради високия брой заразени с коронавирус през последните дни главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев предлага седем нови ограничителни мерки. Сред тях са командироване на медици, отпадане на карантината за контактните медици, връщане на часовите коридори за пазаруване на възрастни, затягане на мерки за училища и заведения.

Той ще предложи и удължаване на противоепидемичните мерки, стана ясно по време на седмичния брифинг.

Ще се мисли за ограничаване на работата, включително и на заведенията, които не са затворили сега. Работата в офисите да бъде организирана при максимум 50% присъствие, е друго предложение.

Да се преустановят всякакви извънкласни дейности и занимания, ако са извън рамките на паралелката. Висшите училища да преминат изцяло на дистанционно обучение, а изключение да може да се направи само за обучаващите се медици. В областите с висок брой заразени учениците от 5-и до 12-и клас също да преминат на онлайн обучение, е друга от обмисляните промени.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"