fbpx

НАП поема изцяло хазарта, решиха депутатите

Пропадна идеята Държавната комисия по хазарта да се трансформира в едноличен орган на пряко подчинение на Министерския съвет.

Тя ще бъде закрита в срок от три месеца от назначаването на ликвидационна комисия от кабинета.

Депутатите решиха всичко да премине в ръцете на НАП, защото има най-голям капацитет да организира събираемостта на данъците и таксите от този бизнес, както и да осъществява контрол над хазартните обекти.

Така Националната агенция по приходите поема пълния контрол над хазартния сектор, решиха депутатите с одобрените на второ четене промени в Закона за хазарта, предаде БГНЕС.

От „Обединени патриоти“ промениха и предложението си за драстично увеличение на капитала за издаване на нов лиценз.

Малки и средни фирми от бранша протестираха срещу новите текстове в закона, които предвиждаха за издаването на нов лиценз за казино да бъде необходим капитал от 3 млн. лева, а за зала с игрални автомати – 1 млн. лева. След поправката сумите станаха наполовина – 1,5 млн. и 500 хил. лева.

Все пак увеличението е голямо, защото досега за игрална зала са били необходими 7,5 хил. лева.

Най-малко 10% от остатъка от постъпленията на Българския спортен тотализатор ще бъде заделян за Национален фонд „Култура“.

В последните две години тотализаторът е на загуба, няма откъде да се вземат тези пари, припомни обаче Йордан Цонев от ДПС.

Мнозинството отхвърли и предложението на лидера на НФСБ Валери Симеонов и колегите му от „Обединени патриоти“ казина да има единствено в 5-звездните хотели, националните курорти и пограничните райони на страната.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"