fbpx

КНСБ предлага необлагаем минимум колкото минималната заплата

Въвеждане на необлагаем минимум равен на минималната работна заплата за страната, предлага отново КНСБ.

Това е само една от промените в данъчната система, за които настояват от синдиката.

Да бъде въведен 15% данък върху доходите на физическите и юридическите лица, а ДДС да бъде намален на 15%.

Тези промени ще гарантират повече разполагаеми средства у хората с ниски и средни доходи и ще повишат тяхната реална покупателна способност. По този начин ще се стимулира потреблението и реалният икономически растеж. Освен това ще се постигне по-справедливо съотношение между приноса на преките и косвените данъци в държавния бюджет, аргументират се от КНСБ.

Според синдикалните експерти всеки, който получава 1000 лв. работна заплата, ще разполага с допълнителни 652 лв. на година в резултат от въвеждането на промените в прякото облагане на доходите.

По линия на косвеното облагане, разходите ще намалеят средно с 334 лв. на година в резултат на намаленото в ДДС.

Всички хора, които получават доходи до 2500 лв. ще спечелят от промените в прякото облагане, смятат от синдиката. Макар данъкът да се вдига от 10% на 15%, разполагаемите средства ще бъдат повече, заради ефекта от въвеждането на необлагаем минимум.

Всички хора, които получават доходи над 2500 лв., ще загубят от промените в прякото облагане, но ще спечелят от намаленото косвено облагане. Така, например, при заплата 3000 лв. увеличените плащания за данък ще са 382 лв., но на разположение ще останат поне 900 лв. повече за потребление заради намаленото ДДС.

Ако исканията бъдат приети, държавният бюджет ще загуби около 4, 67 млрд. лв., но има възможност за генериране на други около 4 млрд. лв. от въвеждането на допълнителни данъци.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"