fbpx

Ваучерите за храна 80 лева, 60 дни неплатен отпуск ще се приемат за стаж

От 60 на 80 лева да бъдат увеличени ваучерите за храна, които работодателите предоставят на наетите. Тези суми няма да се облагат.

Това предлага ГЕРБ като част от промените в Закона за ДДС, внесени между първо и второ четене. Освен това 9 на сто да стане ДДС и за храната, която ресторантите доставят по домовете.

Да припомним, че заради кризата от 20% на 9% бе свалена ставката за храните и безалкохолните напитки в ресторантите, след това на бирата и виното, сервирани в заведение.

До 60 работни дни неплатен отпуск само за 2021 година да се признават за осигурителен и трудов стаж е друго предложение, внесено между първо и второ четене на проекта за бюджет на Държавното обществено осигуряване (ДОО) за следващата година, предаде БНР.

Депутатът от ДПС Хасан Адемов предлага тежестта на 1 година осигурителен стаж да нарасне от 1,2 на 1,3, което да осигури и увеличение на пенсиите с 10 процента като всички пенсии се увеличат и по швейцарското правило с 5 процента от още от първи януари.

Подобна промяна предлагат и от БСП плюс преизчисляване на пенсиите с осигурителния доход от 2016 г., за да се намали разликата между старите и новите пенсии.

Социалистите настояват да се увеличи и минималното дневно обезщетение за безработица от сегашните 12 лв. на 17,50 лв., а за гледане на дете през втората година парите да станат 650 лв.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"