fbpx

Вторият стълб добър за тези с минимални и максимални пенсии

Бившият управител на Националния осигурителен институт (НОИ) Бисер Петков потвърди думите на шефа на социалната комисия в парламента Хасан Адемов, че за хората, които ще получават минимална и максимална пенсия, оставането в частния пенсионен фонд е по-добрият вариант.

Пред бТВ Петков коментира, че за хората, които са се осигурявали минимално, държавата през настоящата година гарантира пенсия от поне 300 лв., като в случая частният фонд ще добавя още някаква сума.

За хората с максимални пенсии пък важи обратната логика – държавата ограничава административно максималния размер (1440 лв. в бюджета за тази година) и така отново всичко, получено от частния фонд, ще е в плюс, пише „Дневник“.

По думите на Петков, който е и бивш социален министър, всички останали – между минималния и максималния размер, е добре да се поинтересуват на първо място в кой фонд са осигурени и да поискат от дружеството, което го управлява, информация за наличностите по своята партида. След това кандидат-пенсионерът е добре да направи справка и в НОИ (това може да стане и онлайн с персонален идентификационен фонд).

Бисер Петков напомня, че според новоприетите от депутатите текстове пенсията от първия стълб (изплащана от НОИ) ще се намалява с 9%. Логиката е в това, че част от осигурителната вноска на хората, родени след 1960 г., е отивала във втория стълб от създаването му през 2000 г. Друга особеност на функционирането на втория стълб е в това, че при него няма изискване за осигурителен стаж, а само за възраст, отбеляза Петков.

Той препоръчва хората да обмислят внимателно кой от трите пенсионни продукта, предвидени в новото законодателство, да изберат – пожизнена пенсия за старост, разсрочено плащане или еднократно плащане (когато средствата по партидата са до 3 минимални пенсии). По думите му е важно всеки да реши дали да получава по-големи суми приживе или по-малки, но да гарантира на близките си наследяване.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"