fbpx

С нов хардуер и софтуер НАП бори данъчните измами и сивата икономика

С пари от ЕС НАП са изпълнили проект по закупуване на оборудване (хардуер и лицензи за софтуер) за нуждите на ИТ-Форенсик лаборатории/работни места в структурите на агенцията.

Проведено е и специализирано обучение на служители на НАП за работа с придобития софтуер, съобщават от приходната агенция.

Изпълнението на проекта дава възможност да се повиши ефективността при събирането на качествени доказателства в електронен вид, необходими за разкриването и противодействието на укрити приходи и схеми за данъчни измами.

Също така, функционирането на ИТ-Форенсик лаборатории в структурите на НАП ще доведе и до по-ефективно сътрудничество между НАП и други правоохранителни органи, чрез ИТ-Форенсик разследвания на национални и трансгранични схеми за данъчни измами от мултидисциплинарни екипи. Не на последно място, осигурява се възможност за подаване към държави-членки на ЕС на целева информация, събрана с помощта на ИТ-Форенсик средства, отнасяща се до загуби за техните национални бюджети.

От НАП очакват основният резултат от изпълнението на проекта да е повишаването на събираемостта на данъчни задължения и ограничаването на загубите за националния бюджет, както и за бюджетите на други държави-членки на ЕС.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"