fbpx

„Модерна“ разработи ваксина с почти 95% ефективност

Американската компания „Модерна“ обяви, че е разработила ваксина срещу COVID-19 с голяма ефективност. Тя, обаче, все още не е одобрена от здравните власти.

Първоначални резултати от третата фаза на клиничните изпитвания показват, че ваксината има 94,5% ефективност.

Резултати са от първия междинен анализ, който включва 95 участници с потвърдени случаи на COVID-19.

Само преди дни от конкурентната компания „Пфайзер“ съобщиха, че вече са готови с ваксина, която има 90% ефект срещу новия коронавирус. Препаратът е последен писък на технологиите, но трябва да се съхранява при минус 70 градуса, което е проблем за логистиката.

От СЗО предупреждават, че макар и да има информации, че ефективни ваксини вече съществуват, това няма да сложи край на пандемията и мерките срещу разпространението на заразата трябва да стават още по-строги.

Междувременно ЕК одобри договора с компаниите БиоНТек и Пфайзер за първоначално закупуване на 200 милиона дози за всички държави-членки на ЕС. Има и опция за заявяване на допълнителни 100 милиона дози, които да бъдат доставени, след като ваксината се е доказала като безопасна и ефективна.

ЕК вече сключи договор с Астра Зенека, Санофи-ДжиЕсКей и Янсен Фармасефтика. Приключени са и проучвателните разговори с КюрВак и Модерна.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"