Астронавтите на SpaceX Crew-1 се подготвят за скачване с МКС

Астронавтите на SpaceX Crew-1 се подготвят за скачване с МКС

Астронавтите на NASA – SpaceX Crew-1, са на път към Международната космическа станция след успешно изстрелване на първата в историята сертифицирана от НАСА търговска система за човешки космически полети. Мисията SpaceX Crew-1 на НАСА излетя от стартовия комплекс 39А в космическия център на агенцията Кенеди във Флорида.

Ракетата SpaceX Falcon 9 задвижва космическия кораб Crew Dragon с астронавти от НАСА – Майкъл Хопкинс, Виктор Глоувър и Шанън Уокър, заедно със Соичи Ногучи от Японската агенция за аерокосмически изследвания (JAXA), които започват шестмесечна научна мисия на борда на космическата станция.

След като достигна орбита, екипажът се подготви за полета си до космическата станция. Наземните екипи приведоха космическия кораб, наречен „Resilience“, в подходяща конфигурация за пътуването, а екипажът свали космическите си костюми на „SpaceX“ и подготви кабината.

Инженерите на SpaceX завършиха отстраняването на неизправности при управлението на нагревателя, свързан с горивната система на Crew Dragon. Полетните контролери в Хоторн, Калифорния, определиха, че контролните граници са зададени твърде специфично и разрешиха проблема чрез нулиране на границите и рестартиране на нагревателите. Сега е проверено, че нагревателите работят правилно.

“Resiliance” ще се прикачи автономно към предния порт на модула Harmony на станцията около 23:00 ч днес, 16 ноември. Телевизионният канал на НАСА и уебсайтът на агенцията осигуряват непрекъснато излъчване на живо на цялото скачване, отваряне на люка и „церемонията“ по посрещане на екипажа на борда на орбиталната лаборатория.
Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"