"Артемида" - мисията на НАСА за мирен Космос и полети до Луната и Марс

"Артемида" - мисията на НАСА за мирен Космос и полети до Луната и Марс

Международното сътрудничество на и около Луната, като част от програмата на „Артемида“, прави стъпка напред с подписването на споразуменията, отнасящи се до проекта между НАСА и няколко държави партньори. Споразуменията установяват практически набор от принципи, които да ръководят сътрудничеството за изследване на космоса между нациите, участващи в плановете на агенцията за изследване на Луната през 21-ви век.

„Артемида“ ще бъде най-голямата и най-разнообразна международна програма за изследване на космоса в историята“, коментира Джим Бриденстин от НАСА. „С днешното подписване ние се обединяваме с нашите партньори, за да изследваме Луната и установим жизненоважни принципи, чрез които ще се създаде безопасно, мирно и проспериращо бъдеще в Космоса, от полза за цялото човечество.“

Докато НАСА ръководи програмата „Артемида“, която включва изпращане на двама астронавти, сред които и първата жена на повърхността на Луната през 2024 г., международните партньорства ще играят ключова роля за постигане на устойчиво и стабилно присъствие на Луната в следващото десетилетие. Това ще е част от подготовката за провеждане на невероятната човешка мисия до Марс.

Страните-основателки, подписали споразуменията за „Артемида“, са: Австралия, Канада, Италия, Япония, Люксембург, Обединени арабски емирства, Великобритания и САЩ.

„Идеята е споразуменията за „Артемида“ да помогнат за избягване на конфликти в космоса и на Земята, чрез укрепване на взаимното разбирателство. Прозрачност, публичност, операции за отстраняване на конфликти – това са принципите, които ще запазят мира “, казва Майк Голд, отговарящ за международните отношения на НАСА. „Пътуването на „Артемида“ е до Луната, но идеята на споразумението е още по-широка.“

Гореспоменатите принципи на споразуменията  са:

  1. Мирно проучване: Всички дейности, провеждани по програмата „Artemis“, трябва да бъдат с мирна цел.
  2. Прозрачност: Подписалите „Artemis Accords“ ще провеждат своите дейности по прозрачен начин, за да избегнат объркване и конфликти.
  3. Оперативна съвместимост: Нациите, участващи в програмата „Artemis“, ще се стремят да подкрепят оперативно съвместими системи за повишаване на безопасността и устойчивостта.
  4. Спешна помощ: Страните, подписали „Artemis Accords“, се ангажират да оказват помощ на бедстващ персонал.
  5. Регистрация на космически обекти: Всяка държава, участваща в „Artemis“, трябва да е подписала Конвенцията за регистрация на летателните апарати.
  6. Публикуване на научни данни: Подписалите „Artemis Accords“ се ангажират с публичното публикуване на научна информация, което позволява на целия свят да се присъедини към нас по пътя на „Artemis“.
  7. Опазване на наследството: Страните, подписали „Artemis Accords“, се ангажират с опазването на космическото наследство.
  8. Космически ресурси: Извличането и използването на космическите ресурси е от ключово значение за безопасното и устойчиво проучване на космоса и подписалите „Artemis Accords“ потвърждават, че подобни дейности трябва да се извършват в съответствие с „Договора за космическото пространство“.
  9. Деконфликт на дейности: Страните по споразумението за „Artemis“ се ангажират да предотвратят вредни смущения и да подкрепят принципа на надлежно внимание, както се изисква от „Договора за космическото пространство“.
  10. Орбитални отломки: Страните от „Artemis Accords“ се ангажират да планират безопасното отстраняване на орбитални отломки – проблем, за който „Икономически живот“ писа наскоро.

Още държави ще се присъединят към споразуменията за „Артемида“ през следващите месеци и години, тъй като НАСА продължава да работи със своите международни партньори, за да създаде безопасно, мирно и проспериращо бъдеще в космоса. Работата с нововъзникващите космически агенции, както и със съществуващи партньори, ще добави нова енергия и възможности да се гарантира, че целият свят може да се възползва от пътуването на „Артемида“ за изследване и откриване.
Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"