ЕЦБ с първа стъпка към създаване на "цифрово евро"

ЕЦБ с първа стъпка към създаване на "цифрово евро"

Европейската централна банка започва обществена консултация за създаване на „цифрово евро“ за 19-членната Еврозона.

За ускоряване на процеса роля изигра коронавирусната пандемия, която затрудни плащанията с пари в брой, изтъкват от Euractiv.com и AFP, цитирани от Euractiv.bg. За пример се дава Германия, където тази година се очаква потребителите да похарчат повече пари за електронни разплащания, отколкото в брой. Това се случва за първи път според доклад на Euromonitor International.

Цифрово евро би представлявало електронна форма на централнобанкови пари, достъпни за всички граждани и предприятия – също като банкнотите, но в цифрова форма, така че те да могат да извършват текущите си плащания бързо, лесно и сигурно. То би допълнило, а не заместило парите в брой, като във всички случаи Евросистемата ще продължи да емитира пари в брой.

Електронната форма би позволила за първи път на гражданите да имат депозити директно в ЕЦБ. Това може да бъде по-безопасно, отколкото при търговските банки, които могат да пропаднат, или от държането на пари, които могат да бъдат откраднати или загубени. И като пари в брой, парите могат да се съхраняват извън банковата система, например в „цифров портфейл“.

Предполага се, че издаването и прехвърлянето на дигитални евро ще се извърши с помощта на технологията известна като блокчейн, на която разчитат криптовалути като биткойн.

Като защитна мярка, в същото време, се обмисля ЕЦБ да предложи ограничаване броя на цифровите евро, които всеки гражданин може да притежава или обменя.

Това ще е насочено срещу риска потребителите да започнат да избягват традиционните сметки в банки в полза на цифровите разплащания, което би отслабило по-малките банки в еврозоната.

Също така, по време на криза вложителите могат да се изкушат да избягат на безопасно място чрез “цифровото евро“ и да се стигне до масов отлив от традиционните банки.