fbpx

НАСА мери с уникална технология звуковия бум при свръхзвуков прототип

За пустините в Южна Калифорния основните етапи от развитието на авиацията отдавна са белязани от уникалните звуци на полетите.

От пробиването на звуковата бариера от Чък Йегър през 1947 г. до захода на космическите совалки и кацането им в Центъра за полетни изследвания – Армстронг на НАСА (тогава Драйдън) в Едуардс. И до днес един разпознаваем звук е звуковият бум – силно, понякога стряскащо явление, което чуваме на земята, когато въздухоплавателно средство над главата ни лети по-бързо от скоростта на звука, наричана още свръхзвукова скорост.

В продължение на десетилетия, НАСА ръководи усилията за изследване на звуковите бумове, чиято сила се счита за ключовата пречка пред развитието на търговски използваеми свръхзвукови самолети. Това бъдеще ще бъде по-близо до реалността, когато самолетът на агенцията X-59 Quiet SuperSonic Technology (QueSST) излети през 2022 г., като демонстрира способността си да лети със свръхзвукова скорост, като същевременно намалява звуковия бум до значително по-ниски нива.

Преди НАСА да пусне X-59 над САЩ, за да анализира общественото възприятие и приемливост на тихия свръхзвуков полет, агенцията първо ще трябва да докаже, че самолетът X е толкова тих, колкото е проектиран да бъде.

За да направи това, НАСА ще измери силата на звуковите удари в пустинята Мохаве, използвайки авангардна технология – нова, най-съвременна система за запис на звук за X-самолета.

НАСА е сключила договор с Crystal Instruments от Санта Клара, Калифорния, за да измерят звуковия бум с висока точност със звукозаписна система, която може да предостави данните, необходими на агенцията да потвърди акустичния подпис на X- 59.

„Това ще бъде първият път, когато имаме единна система в НАСА, за да направим това изследване и тя ще включва много по-нови технологии, които да ни позволят да направим това сложно измерване“, казва Лари Клиат, технически ръководител на НАСА за фазата на акустична валидация.

НАСА ще използва системата за запис на земята Crystal Instruments или за кратко CI-GRS, за да събере време, форма на вълната и спектрални данни, свързани със звуковите бумове. CI-GRS ще включва и способността на НАСА да инсталира персонализиран софтуер и алгоритми за извършване на различни специализирани операции за анализ на звуков удар в реално време.

С тази технология НАСА ще има способността да извлича, преглежда и анализира конкретни данни от запис. Например CI-GRS ще има способността да побере софтуер, който може да различи звуковия удар с ниска амплитуда от X-59 сред другите околни звуци. Този софтуер също така ще може да изчисли редица различни видове акустични показатели, включително възприемано ниво на звука, което в момента е приетата мярка за звукова сила на звука.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"