fbpx

ЕМА: ползите от АстраЗенека са много по-големи от рисковете. Подробности в четвъртък

Европейската лекарствена агенция (ЕМА) ще предостави в четвъртък – 18 март, подробна информация дали има връзка между ваксинирането с продукта на АстраЗенека и случаите на кръвоизливи и тромбоза.

Но в изявление, изпълнителният директор на агенцията Емер Кук подчерта, че твърдо стоят зад позицията си, че ползите от този продукт са много по-големи от рисковете за здравето и инцидентите са изключително редки.

Допълва се, че за момента няма данни за причинно-следствена връзка между поставянето на ваксината и тежките и смъртоносни случаи заради съсиреци в кръвообращението или кръвоизливи.

Припомняме, голяма част от държавите в ЕС в момента временно са прекратили имунизацията з АстраЗенека, изчаквайки информацията на европейския лекарствен орган. За някои от страните – с пълна сила за България – спирането почти стопира маковото ваксиниране.

За агенцията на първо място е сигурността на продуктите, към момента нямат съмнение в този на „Астра Зенека“. Няма и препоръки, засягащи конкретни партиди от ваксината, посочи още Кук.

Изрично се подчертава, че делът на попадналите в споменатото състояние не е по-голям от този на общото население с такива проблеми.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"