fbpx

Измамници печелят милиони в Китай, представяйки минерална вода за ковид ваксина

Китайските власти са арестували лидера на банда, след като бе разкрито, че е продавал физиологичен разтвор и минерална вода, маскирани като ваксини за Ковид-19. Измамата е за милиони долари, съобщава БиБиСи.

Задържаният, идентифициран като Конг, внимателно е проучил опаковките на реалните ваксини преди да произведе повече от 58 000 фалшификати. Част от фалшивите ваксини са били изнесени от Китай, но все още не се знае в коя страна са били пратени.

Конг е един от 70-те арестувани за подобни престъпления, с които Пекин затвърждава позицията си срещу продажбата и разпространението на фалшиви ваксини. Много от случаите с продажби на фалшиви ваксини са били изобличени още в края на миналата година, но едва сега се съобщава повече информация за тях.

Според съда Конг и екипът му са спечелили 18 милиона юана (2.8 милиона долара), като са слагали физиологичен разтвор или минерална вода в спринцовки и са ги представяли за ваксини срещу Ковид-19. „Операцията“ им е започнала през август миналата година. През ноември, партида от 600 фалшиви ваксини е била изпратена до Хонг Конг преди да бъде изнесена от Китай.

Ваксините се продавали под претекст, че са взети от реалните производители през „вътрешни канали“.  Имало е и случаи на продажби на фалшиви ваксини в болници, като цената им е била по-висока от тази на истинските ваксини. Други членове на групата са създавали собствени ваксинационни програми, представяйки се за селски лекари и поставяйки фалшиви ваксини в домовете и колите на хората.

Китайската прокуратура призова местната власт и агенции по контрол да подпомогнат полицията за спирането на тези нелегални дейности.

Китайските власти са се надявали да ваксинират 100 милиона дози от ваксината против Ковид преди Китайската нова година, но са успели да ваксинират само 40 милиона души. Страната успява да поддържа контрол върху разпространението на вируса чрез стриктен локдаун, масово тестване и проследяване на заразените лица.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"