fbpx

Ресторантите начисляват 9% ДДС за храната, доставена вкъщи

Доставката на храна за вкъщи, приготвена в заведения, ще бъде облагане с 9% ДДС. Това гласува парламентът по при обсъждане на второ четене на промените в Закона за данъка върху добавената стойност.

Мнозинството не прие предложението на левицата за 9% ставка и за лекарствата, включени в позитивния списък по Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина, заплащани със средства НЗОК.

Няма по-логично нещо по време на криза, особено като тази, да се намали ставката на лекарствата, коментира Георги Гьоков от БСП. Те могат да бъдат облагани с такава ставка както кебапчетата, например, посочи депутатът, цитиран от БТА.

Цинично е да намалите ДДС за виното и бирата, а да оставите 20 на сто за лекарствата, изтъкна и Румен Гечев

НС разпореди данъчно задължено лице, което управлява електронен интерфейс и е регистрирано по закона, да води електронен регистър за доставките, както и за доставките на далекосъобщителни услуги, услуги за радио- и телевизионно излъчване или услуги, извършвани по електронен път, в които участва.

Освободена доставка е извършването на застрахователни и презастрахователни услуги, включително извършвани от застрахователни брокери и агенти.

Специалният режим за деклариране и отсрочено плащане на ДДС при внос може да се прилага от данъчно задължено лице, което към датата на вноса представи пред митническите органи стоки под формата на пратки със собствена стойност, ненадвишаваща левовата равностойност на 150 евро, както и неакцизни стоки.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"