fbpx

Covid-19 влиза в списъка на професионалните заболявания

Националният съвет по условия на труд одобри вчера промени в Наредба № 4 от 2002 г. за защита на работещите от рискове, свързани с експозиция на биологични агенти при работа, съобщиха от КНСБ.

С нея в националното законодателство се въвеждат разпоредбите на европейската директива, чрез която SARS-CoV-2 се включва в списъка на биологичните агенти, за които е известно, че заразяват хората.

Промяната на Директива 2000/54/ЕО е една от първите стъпки за по-добра правна защита на работниците, които биха получили трайно увреждане на здравето им в резултат на заразяването, а оттам и на възможност да претендират за по-високи обезщетения.

Това изменение на директивата защитaва най-вече медицински работници, лаборантни, селскостопански работници, работещи в пречиствателни станции и други, които имат контакт с биологични вещества.

КНСБ призова още в началото на епидемията COVID-19 да бъде призната за професионална болест, особено за работещи в отделения за обслужване и лечение на болни с доказан вирус или спешна помощ: лекари, медицински сестри, санитари.

България е една от държавите членки на ЕС, в която има решение и указание към институциите, че е допустимо да се подават документи за разследване на професионално заболяване Covid-19.

Инфекцията може да причини тежко заболяване у хората и представлява сериозна опасност, по-специално за по-възрастните работници и тези със съпътстващ медицински проблем или хронично заболяване.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"