fbpx

Здравният министър предлага пълно затваряне в държавата до края на годината

Здравният министър Костадин Ангелов предлага нови ограничителни мерки заради разрастването на епидемията с новия коронавирус у нас.

Те ще бъдат обсъдени в сряда по време на заседанието на кабинета и ще влязат в сила от петък, 27 ноември.

Предвижда се удължаване на извънредната епидемиологична обстановка с четири месеца – до края на март следващата година.

Преустановяват се присъствените занятия в училища, университети, ясли и детски градини. Забраняват се колективните спортни мероприятия, затварят се барове и заведения.

Търговските обекти ще бъдат затворени. Ще работят само магазини за храни и аптеки, банки и застрахователни офиси. Забраняват се екскурзии, културни мероприятия и всякакви събития със събиране на хора.

Няма да издържат лекарите ни и сестрите ни. За мен най-важното е опазването на живота на хората. Не можем да си позволим да губим живота на млади хора, на възрастни.

Всеки живот има значение. Много колеги лекари вече също са болни. Разумът ни казва, че е нужно да предприемем нови мерки, заяви д-р Костадин Ангелов.

Първите положителни резултати от мерките се очакват след 8 дена, а по-сериозните и реални – след три седмици. Ако това се потвърди, за Коледа ограниченията могат да бъдат облекчени.

Преди брифинга здравният министър и членовете на НОЩ се срещнаха с премиера Борисов, който ги посъветва, че с нито една мярка не трябва да се прекалява и е нужен баланс.

Представените мерки днес ще бъдат обсъдени сектор по сектор по време на заседанието на кабинета, след което ще бъде взето конкретно решение за прилагането им, съобщи правителственият пресцентър.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"