fbpx

Лекарският съюз и Здравната каса против смекчаване на мерките

Българският лекарски съюз и Здравната каса се обединиха в мнението си, че мерките не трябва да бъдат смекчавани след 21 декември, като управителят на НЗОК, д-р Петър Салчев, призова те да са в сила до края на празниците от първата десетдневка на януари.

От своя страна председателят на БЛС д-р Иван Маджаров съобщи, цитиран от „Дневник“, че съюзът е решил в Националният оперативен щаб да има представител на извънболничната помощ.

Ще го изпратим там с настояване да не се облекчават мерките преди празниците във връзка с това, че не наблюдаваме броя на заболелите в болничните заведения. Всякакво отхлабване би било рисковано за здравната система, подчертава Маджаров.

Той коментира още, че „Ако не задържим темпа, ще стигнем до решение на кого да се спре апаратът, за да интубира друг. Нека стиснем още малко зъби. Намаля лавината, която заливаше всички. Трябва да се има предвид, че ако 7000 човека са в болници, останалата част – 90-100 000 са по домовете си“.

Припомняме, премиерът Борисов очаква в четвъртък – 17 декември, експертен доклад за епидемиологичната обстановка, на базата на който ще се вземе решение за мерките след 21-ви.
Преди седмица обаче той припомни на щаба обещанието на правителството за прекратяване на мерките в указания срок. Дори изрази готовност и препоръча ясли и градини да отворят седмица по-рано, което не се случи.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"