fbpx

„Букет“ от мерки за засегнатите бизнеси

От 30 ноември – понеделник, може да започне кандидатстването за обезщетението от 24 лв. на ден, което държавата обеща на работещите в затворени заради коронавируса бизнеси. То ще се използва за срок от 60 дни, а парите ще се изплащат в рамките на 10-12 дни, но след като е изтекъл срокът на принудителното оставане вкъщи, уточни пред Нова Тв социалният министър Сачева.

Всички, които са в неплатен отпуск в дните на локдауна могат да подадат заявления към работодателя си, който от своя страна предава списъците на бюрото по труда.

От думите са Сачева става ясно, че въпросната помощ едва ли ще стигне за всички, тъй като е предвидена за 60 дни за 50 хиляди души, а в пъти повече ще са засегнатите служители на затворени бизнеси.

Работодателят може да получава пари и като комбинира различни мерки – 60/40 за част от работещите и 24 лв. дневно за друга част, добавя Сачева. По думите й в парично изражение за бизнеса обезщетението от 24 лв. е 80/0, защото за времето на затварянето на обекта не се дължат осигуровки.

Други две опции се обсъждат за затворените заведения – изплащане на фиксирани разходи или 15-20 % от оборота.

Остава възможността и за родители, които принудително за по домовете си, за да гледат своите деца, да кандидатстват за сумата от 610 лева, като там схемата е, че за семейства с едно дете до 14 години помощта ще е равна на минималната заплата за страната, която през 2020 г. е 610 лв. За семейства с две и повече деца нейният размер ще е 150% от минималната заплата – 915 лв. през настоящата година.

Доходната граница, която прави възможно ползването на тази мярка е равна на до 150% от минималната работна заплата на член от семейството или 915 лева.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"