fbpx

Меркел призова ЕС: затворете ски пистите до януари

Германският канцлер Ангела Меркел е амбицирана да убеди европейските лидери да затворят ски пистите в страните си до началото на януари.

“Ще кажа ясно, че няма да е лесно, но ще се опитаме”, заяви Меркел, цитирана от Euractiv.bg, след маратонски преговори в сряда с лидерите на 16-те германски провинции за разширяване на сегашните ограничения в най-голямата европейска икономика.

Това разгневи австрийските туроператори, които се подготвят за коледния празничен сезон.

Регионалните власти в провинция Бавария вече заявиха, че алпийските склонове там ще останат затворени през празничния сезон, за да се ограничи разпространението на  Covid-19.

Премиерът на Бавария Маркус Зьодер изтъкна, че сегашните нива на заразяване означават, че “просто не можем да си позволим обичайните ски ваканции“.

Здравните власти призоваха германците да си останат у дома по празниците, а регионалните правителства и администрацията на канцлерката решиха да “постигнат европейско споразумение за затваряне на ски туризма до 10 януари“.

И тъй като Австрия изрази несъгласието си с позицията на Германия, Зьодер предупреди германците да не преминават границата, за да карат ски в Австрия, тъй като те ще бъдат изправени пред 10-дневна карантина при завръщането си, тъй като съседната държава е класифицирана като рискова зона от коронавирус.

“Бих предпочел да имаме общо споразумение на европейско ниво: да няма отворени ски влекове, няма (ски) почивки никъде“, коментира баварският премиер.

Австрийският министър на туризма обаче е категоричен, че “зимните ваканции в Австрия ще бъдат безопасни, а компаниите вече са изготвили изчерпателни концепции за безопасност за ски ваканции.

В Швейцария също ски курортите са отворени, въпреки че полицията е забелязана да патрулира в зоните на началните станции на лифтовете, за да гарантира, че скиорите спазват мерките срещу Covid като носене на маски и социално дистанциране.

Прозорците на кабинковия лифт се оставят отворени, за да се осигури вентилация и във всяка кабинка има дезинфектант.




Имате възможност да подкрепите качествените анализи, коментари и новини в "Икономически живот"